GESCHIEDENIS TRE
 
Een leven zonder stress is niet haalbaar, maar wel kun je leren diep te ontspannen op die lichaamseigen manier. David Berceli, Ph.D. is een internationaal expert op het gebied van

trauma-interventie en het oplossen van conflicten. Hij is ook de energieke en creatieve oprichter en hoofd van de Trauma Recovery Services (1998). De afgelopen 22 jaar heeft hij gewoond en gewerkt in negen landen, alwaar hij trauma relief workshops en het ontwerpen van herstelprogramma's voor de internationale organisaties over de hele wereld realiseerde. Dave heeft gewoond en veel gewerkt in Israël / Palestina, Soedan, Oeganda, Kenia, Jemen, Egypte en Libanon. Vloeiend in Engels en Arabisch, brengt David een scherp inzicht in de verwevenheid en dynamiek van religie en etnische gebruiken en heeft hij specifieke processen om mensen in staat te stellen om zowel persoonlijke trauma's als genezing en verzoening te brengen tussen diverse groepen. B.v. in een groep zowel Israëli's als Palestijnen gezamenlijk de TRE te leren.

 

  
Hij is de maker van een revolutionaire en unieke serie van Trauma/ Tension Releasing Excersises (TRE), die de diepe chronische spanning  bevrijden, die ontstaan zijn in het lichaam tijdens een traumatische ervaring. David blijft betrokken bij trauma herstelprogramma's, niet uitsluitend in het belang van het verminderen van het lijden veroorzaakt door een trauma, maar omdat hij heeft ingezien, dat het werken aan je trauma's unieke mogelijkheden van transformatie in zich hebben, als je met TRE doorgaat na het initiële herstelproces. TRE is ook zeer geschikt om preventief te doen. Zo is David momenteel betrokken bij een project om de Amerikaanse soldaten, die naar Afghanistan uitgezonden worden voor hun vertrek TRE te leren in de hoop dat zij bij thuiskomst geen of minder last hebben van het Post- Traumatische- Stress- Syndroom.
 
 
Wetenschappelijk onderzoek
Op dit moment wordt er aan de universiteiten van Arizona en Rome een wetenschappelijke studie gedaan naar de werkzaamheid van TRE. Gemeten wordt het effect op het lichaam bij het toelaten van trillingen tijdens de oefeningen, versus het tegengaan van de trillingen op het moment dat ze ontstaan. De eerste resultaten, uit nog niet gepubliceerd onderzoek, geven inderdaad aan dat de proefpersonen minder spanning ervaren na het toelaten van de trillingen.